Ο μπατσος ειναι προλεταριος… (ή μηπως ο προλεταριος ειναι μπατσος;)

.

‘Εγχειρίδιο χρήσης’,  ΓΑΛΕΡΑ  5-11-08


Ενα μηνα πριν απο τα Δεκεμβριανα, ο Γιώργος Μπαζίνας εγραφε:

« Ένα από τα πράγµατα που δεν πρέπει να ξεφεύγουν από την προσοχή µας είναι ότι η συµπαθής αντιπαθής τάξη των µπάτσων εξασκεί ένα επάγγελµα βαρύ κι ανθυγιεινό, έντονη χειρωνακτική δραστηριότητα και έκθεση σε περιβάλλον µε ιδιαιτέρως επιβλαβή χηµικά. Είναι κακοπληρωµένοι υπάλληλοι, µε άθλια ωράρια και δυσκοίλιους προϊσταµένους, για να µην αναφέρουµε τους επικεφαλής ζοχαδιασµένους ασυνάρτητους υπουργούς. Η απόπειρα να τους τιτλίσουν µε λατινικά προσωνύµια δεν είχαν άλλο σκοπό παρά να αποφύγουν να θιγεί το θέµα των ανεπίδοτων επιδοµάτων τους.(…)

»Ένα πράγµα που θα πρέπει να γνωρίζει ο διαδηλωτής είναι τα εξής δύο:

1. Ο ένστολος απέναντί του κατά πάσα πιθανότητα κάνει µια δεύτερη δουλειά για να µπορέσει να επιζήσει. Σε µια άλλη χρονική ζώνη και άνευ εξαρτυσεων και ασπίδων θα τον συναντήσει ως έναν άκακο ταξιτζή, κούριερ, πιτσαδόρο, σερβιτόρο, σουβλατζή, οικοδόµο. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας ενδεχοµένως ενοχλητικός, αλλά είναι ένας από µας.

2. Ο ένστολος είναι άνθρωπος µε αδυσώπητης ασηµαντότητας µέλλον. Δεν περιµένει κατ’ ουσία τίποτα, εκτός των ψευδαισθήσεων που καλλιεργεί ο ΟΠΑΠ. Επαγγελµατικώς είναι σκέτη αποτυχία. Ένα σκαλοπάτι πάνω από τον άνεργο. Ως αποτυχών στην επιτυχία άσκησης κάθε άλλου επαγγέλµατος κατέληξε στην πιο άχαρη πολύωρη ορθοστασία, σε αναµονές σε βρωµερές κλούβες και σε άνευ λόγου ποδοβολητά και οδοιπορίες.

Το χειρότερο απ’ όλα: είναι από τις λίγες δουλειές που δεν έχει φιλοδώρηµα. Δεν µπορείς να περιµένεις πουρµπουάρ από τον διαδηλωτή στο τέλος της διαδήλωσης ως ευχαριστήριο για την επιτυχή συνεργασία. Αυτός είναι ένας λόγος µεγάλης επαγγελµατικής θλίψης και επίσης ένας βασικός λόγος που ο µπάτσος βαράει αλύπητα.

»Απέναντί του τώρα ποιοι βρίσκονται; Ας δούµε τους φοιτητές, που είναι οι πιο συχνοί πελάτες. Είναι αγριεµένοι νέοι µε ισχυρές προοπτικές ευζωίας, ξαναµµένες φοιτήτριες που δεν θα ’χει ποτέ στο κρεβάτι του, άνθρωποι που αύριο µεθαύριο θα αποτελέσουν τη νέα τάξη εξουσίας. Θα είναι οι γιατροί που θα θέλουν φακελάκι, οι δικηγόροι που θα του στέλνουν κλητήρες, οι πολιτικοί που θα τον κοροϊδεύουν.(…)

Απέναντί του είναι χιλιάδες τέτοιοι πιθανοί Μικρούτσικοι, Κύρτσοι, Τατούληδες, και του φωνάζουν κατάµουτρα πράγµατα που δεν πολυκαταλαβαίνει. Ε, µε το συµπάθιο, αλλά τους αλλάζεις ή δεν τους αλλάζεις τον αδόξαστο! (…)

»Αν ο µπάτσος αγριεύει, φαινοµενικά αναίτια, στην πραγµατικότητα έχει πολύ σοβαρούς ιδεολογικούς λόγους. Αυτός είναι ένας προλετάριος, ένας εργάτης που παράγει καταστολή σε εξευτελιστικές τιµές. Η καταστολή σήµερα είναι ένα εντελώς αναγκαίο προϊόν, γιατί βοηθάει στον τουρισµό και στο εµπόριο και κρατάει εφησυχασµένη τη µεγάλη µάζα των ψηφοφόρων. Εξάλλου κάποιος πρέπει να κάνει κι αυτή τη δουλειά, έως ότου δηλαδή στο µέλλον το κράτος αγοράζει φθηνά κινέζικα ροµποκόπ.

»Όλ’ αυτά είναι σκέψεις προς συλλογισµό και κατανόηση των προβληµάτων που προκύπτουν, µαζί µε την προτροπή, αύριο µεθαύριο, ως διαδηλωτές να δερνόµαστε µεν αλύπητα, αλλά να δείχνουµε και τη δέουσα κατανόηση. Διότι ο εχθρός δεν είναι µόνον απέναντι, είναι και εντός –µπορεί ακόµη να µην το ξέρει, αλλά δεν θ’ αργήσει να το µάθει ότι πάντα θα υπάρχουν καλά αµειβόµενες υπηρεσίες για πρώην επαναστάτες, κρατικά αξιώµατα για δραστήριους συνδικαλιστές, δουλειές συµβούλων στην κρατική τηλεόραση, εκλόγιµες θέσεις σε κόµµατα εξουσίας…

Κάτω απ’ αυτό το πρίσµα, θα πρέπει να αναγνωρίσουµε ορισµένα δίκαια στους απέναντί µας. (…) Γιατί και οι µπάτσοι έχουν τα δίκια τους. Έχουν εκπαιδευθεί να βαράνε, έχουν τον ενθουσιασµό και την ικανότητα, δεν µπορούµε να τους αρνηθούµε το δικαίωµα να ασκούν ευσυνείδητα την εργασία τους. Δεν φαντάζοµαι να νοµίζετε ότι το κράτος έχει ανάγκη από ευγενικούς, καλοσυνάτους µπάτσους;(…) »

.

Περι προλεταριων μπατσων, δες στο Ριζοσπαστη:
http://goo.gl/Gb6lG

.

Advertisements

*

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: